Andreas Breschi

När jag var liten lärde mina föräldrar mig att ALDRIG leka med maten! Jag höll inte riktigt med, men förstod snart vad de menade: Att inte slänga pasta omkring mig vid matbordet! Däremot att leka fram det goda på bordet är helt OK.

Jag känner mig prioriterad att ha fått växa upp med två fantastiska matkulturer, den italienska och den svenska.

Farfar (nonno) bakade varje dag det goda lantbrödet, samtidigt som han kärleksfullt odlande sina prisbelönta Soranabönor på gården. Inne hos farmor (nonna) i köket doftade det alltid ljuvligt från de puttrande grytorna på spisen. Från tidig morgon kokade hon fonder, pastasåser, grytor, samtidigt som hennes hemgjorda pasta hängde på tork överallt i köket. I skafferiet hängde salsiccian i flätor från taket, och utanför fönstret växte vildvuxna rosmarin- och salviabuskar. Ett annat minne är den fräscha doften av tvätt, som nästan alltid hängde på tork i solskenet.

I Sverige drev min mormor och morfar en livsmedelsbutik, och i mormors kök doftade det ofta kanelbullar och långkok av svensk husmanskost. Värmländska rårakor och gotländska saffranspannkakor stod också på menyn.

Maten har alltid varit en viktig del i våra liv. Inte enbart för att mätta magar, men kanske ännu mer för gemenskapen både runt råvarorna, själva matlagningen och runt matbordet! Inte så konstigt att jag älskar mat!

Inte heller så konstigt kanske, att jag började sommarjobba i matbutik. Ett ”sommarjobb” som varade i 14 år!

Efter att ha praktiserat på alla avdelningar, blev jag erbjuden att gå en ettårig utbildning och fick därefter ”titeln” Matdirigent! Under det året förstod jag, att jag ville gå vidare och arbeta mer med matlagning och utvecka mina sinnen för smak och doft. Jag ville bli kock! Det har varit, och är en lång och mycket spännande resa!

Jag har jobbat på diverse krogar i stan som Vassa Eggen, Ulla Winbladh, Edsbacka Wärdshus, Villa Pauli och var med och startade hotell på Skeppsholmen.

Nu är jag köksmästare på Restaurang Marco’s. Det är som att hitta hem!